2016. november 28., hétfő

Life Update: Kozmetikus tanuló lettem


Hosszú ideje keresem azt a munkát, tevékenységet, hobbit, amit kiteljesíti az életem. Számomra ez nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Még ha úgy is érzem, hogy lassan kezdek révbe érni a "keresés területén", a megvalósítás még ennél is nehezebbnek bizonyul...

A sminkes szakma kitanulása előtt beiratkoztam egy kozmetikus iskolába, de sajnos (vagy nem sajnos, hiszen tudjuk, hogy minden okkal történik) akkor a túl kevés jelentkező miatt nem indult el a képzés. Aztán fordulatot vett az életem, mert megtaláltam a L'école Sminkiskolát és a kozmetikusság helyett inkább a divatsminkes szakmát választottam. Így az egyetemi éveim alatt sminkes (is) lettem.

Az építészmérnök képzés elvégzése után azonban felmerült a kérdés: vajon akarok-e a szakmámban dolgozni? A válasz egyértelműen a nem volt, és ekkor jutott eszembe ez a "félbehagyott" történet, miszerint kozmetikus legyek. Számomra a bőr mindig is különleges jelentőséggel bírt.

Több oka is van annak, hogy folytatom a tanulást (iskolás korom óta mindössze 1 év maradt csak ki). A főbb okok közül az egyik az, hogy Magyarországon csak kozmetikus végzettséggel lehet hivatásos sminkes valaki, a másik, hogy imádok mindent, ami a bőrrel kapcsolatos és szerettem volna egy másik szemszögből is rátekinteni erre a szakterületre. 

Az alternatívák végigböngészése után az állami oktatás mellett döntöttem. Egyrészt kézenfekvő volt, hogy ha van rá lehetőség, akkor miért ne tanulnék ingyen (nincsen még OKJ bizonyítványom), a másik pedig az, hogy ez 2 éves képzés, míg a fizetősek csak 1 évesek, ezáltal komplexebbnek tűnt az egész oktatás.

Először nagyon-nagyon furcsa volt egy középiskolai közegbe visszacseppenni az egyetemi légkör után. Az is érdekes, hogy mennyire más szemszögből közelítik meg a bőrápolást, mint a külföldi szakirodalmak, ezáltal egy egészen új nézőpontot kaphatok... Lassan azt hiszem kezdem megszokni a helyzetet. Tudjátok, van olyan, amikor egyszerűen érzed, hogy a helyeden vagy és jó érzéssel tölt el, hogy ott vagy. Nincsen rá magyarázat. Na, így vagyok jelenleg ezzel az iskolával.

Egyébként egészen érdekes "mix" van a fejemben arról, hogy pontosan mit is szeretnék csinálni a kozmetikus végzettség megszerzése után, ami persze folyamatosan alakul, formálódik. Izgalmas utazás ez, szeretek így tekinteni erre a folyamatra. :)

(kép forrása: StockSnap)

6 megjegyzés :

Most nagyon irigy vagyok, nagyon szeretném én is elvégezni ezt a képzést. Most kezdtem el egy gyógyszertári asszisztens sulit, szerintem részben ez is kapcsolódik a bőrápolás vonalhoz, a gyógynövények és egészségügyi dolog jól beleilleszthető majd a blogba, az életembe. Tajti Ildit szoktam faggatni, hogy milyen a kozmetikus iskola, szuper, hogy Te is írtál róla a blogon. Érdekelnének majd a tapasztalataid is, hogy mivel értesz egyet a képzésben és mivel kevésbé. :)

Ne legyél irigy, te is bármikor beiratkozhatsz! :) Az biztos, hogy nagyon sok mindenben elavult sajnos, ráférne egy kis modernizáció. :) Engem a természetgyógyászat és az aromaterápia érdekel még, meglátjuk...

Az én apám építész, bár kivitelezésből él, és mindig csodáltam ezt a szakmát, viszont mivel matekból nem voltam sohasem túl jó, és rajzból sem kiemelkedő tehetség, neki sem fogtam az építészmérnökinek.

Szóval sajnálom hogy nem ebben bontakozol ki, mert gyönyörű szakma, ebben nőttem fel és csodálom azokat akik ebben dolgoznak.
Viszont a lényeg hogy azt csináld amit szeretsz, a legeslegjobb ha a hobbidból élsz. :)
Megleptél azzal hogy profi sminkes itthon csak kozmetikus végzettségű lehet, nem nagyon értem miért....
A sminkelés engem is érdekelt régebben, de csakis külföldi munkavállalás miatt, viszont hugom lebeszélt róla.
Én az IT felé fordulok januártól, akkor kezdődik egy képzésem, beláttam hogy nagyon kreatív, rugalmas és keresett lehetek vele, ha ügyes vagyok.

Sok sikert a sulihoz, én is az élethosszig tartó tanulásban hiszek. :)

Én nem sajnálom, hogy nem abban bontakozom ki... :D

Szerintem senki sem érti, hogy miért csak kozmetikus lehet sminkes itthon, hiszen két teljesen külön szakma és nincs is annyi sminkoktatás a kozmetikus képzésen belül, ami elég lenne ahhoz, hogy elindulj, mint sminkes... Bár most kitaláltak egy külön OKJ tanfolyamot, a szépségtanácsadó képzést, amivel már lehet majd sminkelni és tartós műszempillát építeni is...
Nálam az életem első 20 évét töltötték azzal, hogy lebeszéljenek a sminkességről meg a kozmetikusságról, de nem sikerült senkinek sem. :) Szóval valószínű nem volt igazán a tiéd ez a szakma, ha ennyire könnyen megadtad magad. :)

:-)))) engem azért sikerült lebeszélni mert külföldön pénzt szerettem volna vele keresni elsősorban, megélni belőle, és a brazil lányok irtó tehetségesek és nagyon olcsón elmennek dolgozni. Én ezt Svájcban nem tudnám hozni, lehet az elsőt sem :) de a második pontot biztos nem.

Igen sejtem hogy Te nem sajnálod :) és ez a lényeg.
Aha, na akkor halad a dolog, ennek örülök, kissé túlzásnak érzem ezt szakmai bebiztosítást.....vagy nem is tudom minek nevezzem.
Én már azt vallom hogy egy gyereket sem szabad lebeszélni arról amit szeretne csinálni. Persze a régebbi generáció még máshogy vélekedik, de biztos mindenki nagyon büszke már most Rád.

Én is gondolkoztam a kozmetikus szakmán, pont amiatt, hogy sminkelhessek, viszont a szépségtanácsadó kézenfekvőbb lett, hála az égek. A körmözés és a szempillázás teljesen hidegen hagy, de ha ez kell ahhoz, hogy legálisan végezhessem az eredeti szakmám, hát legyen. :)

Megjegyzés küldése