2016. augusztus 4., csütörtök

Fényvédelem kisokos II. - A gyakorlatAz előző cikkemben írtam a túlzott napozás követlezményeiről, és az elméleti tudnivalókról. Ez mind szép és jó, de mi a helyzet a gyakorlattal? Milyen magas SPF értéket érdemes használni? Mennyit kell használni? Mennyi ideig véd a fényvédő? Ezekre próbálok most ebben a cikkben választ adni.

Milyen SPF értéket válasszak?

Nyilván ez attól függ, hogy mik a körülmények. Tél van vagy nyár, egész nap a szabadban tartózkodsz, esetleg vízparton is leszel vagy csak a munkahelyedig mész, este pedig haza... Alapvetően elmondható, hogy SPF 15 értéknél alacsonyabbat nem érdemes választani semmilyen körülmények között, nyárra pl. biztosan nem lesz elég ez sem. Ezért legjobb, ha inkább a min. SPF25-öt célozzuk meg.

Azonban azt az elvet sem a legjobb követni, hogy a lehető legmagasabb értéket válasszuk egész évre. Ugyanis az SPF30 és 50 értéknél a védelem mértéke csak 1-2%-ot változik, míg a bennük lévő fényvédő összetevők mennyisége jóval magasabb amiatt, hogy el tudják érni a magasabb védelmet. Ha egész évben SPF 50-el "terheljük" a bőrünket, akkor sajnos sokkal könnyebben előfordulhat irritáció. Tehát kisebb SPF = kisebb lehetőség az irritációra. Ez ugyan leginkább a kémiai fényvédőre vonatkozik, hiszen a fizikai sokkal gyengédebb. Az alacsonyabb fényvédő értéket egyébként a nagyobb mennyiséggel jól lehet egyensúlyozni.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy sokszor az SPF50 értékű fényvédő hamisan kelti azt az érzetet, hogy nagyobb biztonságban vagyunk mellette. Emiatt esetleg kevesebbet kenünk magunkra, vagy nem kenjünk újra megfelelő időközönként. Összességében, valamikor jobb egy SPF30 fényvédőt venni és a megfelelő mennyiséggel a megfelelő időközönként újrakenni.

Mennyi fényvédőt használjak?

Az szakirodalom (Dr. Leslie Baumann: Cosmetic Dermatology c. könyve) azt ajánlja, hogy legalább 2 mg/cm2 mennyiséget applikáljunk a testünkre, ugyanis erre a mennyiségre optimalizálják a laborokban a fényvédő elvi (flakonon feltüntetett) védelmét.  Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha tetőtől talpig bekenünk egy felnőtt embert, akkor 30 ml-t kellene felhasználnunk. Ezt az arányt figyelembe véve az arcunkra 1.2 g / 1.2 ml-t (a termék sűrűségétől változhat, de megközeletílőkeg ennyi) kell(ene) használnunk, ami kb. negyed teáskanál. Nyilván ennél a mennyiség meghatározásánál is sokat számít a termék állaga. 

Ez rengeteg és biztos vagyok benne, hogy ennyit senki sem használ. Így, ha már ezzel tisztában vagyunk, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy a lehető legtöbb termék felvitelére törekszünk. Ebből kiindulva önmagában egy BB krém vagy egy alapozó soha nem ad megfelelő védelmet, hiszen nagyon keveset viszünk fel belőlük, a púderekre ez fokozottan igaz. Ezekkel maximum növelhetjük a már felvitt fényvédőnk hatékonyságát.

Sokszor hallottam már azt, hogy "de hiszen én bekentem magam, mégis leégtem... biztos rossz volt a naptejem". Ez a kijelentés önmagában biztosan nem állja meg a helyét. A leggyakoribb probléma a mennyiséggel szokott lenni, az újra nem kenéssel illetve azzal, hogy sokszor nem számolunk az izzadással, ami ugyanúgy hatástalanítja a fényvédőnket vagy az, hogy sokáig pancsoltunk, miközben nem hogy nem kentük újra, de még csak vízálló sem volt a fényvédőnk.

Milyen gyakran kell újrakenni?

Alapvetően 2-3 óránként, de ez is teljesen egyéni. Attól is függ melyik napszakban vagyunk inkább kinn, ha a déli órákhoz közel, akkor nyilván legalább ilyen gyakran. Olyan szempontból azonban nem nagyon van különbség, hogy ezt az időt strandon fekve vagy kirándulással akár a városban folyamatos kinti rohangálással töltjük.

Ha a vízbe megyünk, akkor is be kell ugyanúgy kenni magunkat előtte is, ugyanis  a víz nem jelent egyáltalán semmilyen védelmet a napsugárzás ellen, sőt ez a közeg inkább felerősíti azt.   Ebben az esetben még gyakrabban kell újrakenni a terméket. Sőt ilyenkor érdemes vízállót használni.
Kétféle elnevezés van ezekre hivatalosan: az egyik a vízálló (water resistant) és a nagyon vízálló (very water resistant). A vízálló naptej hivatalosan kb. 40 percig véd vízben, míg a nagyon vízálló 80 percig. Ez is nyilván egy iránymutatás, ha gyakrabban kenjük magunkat, abból nem lehet gond.

Természetesen ezek iránymutató számok és nem kell folyton az óránkat figyelni, de érdemes odafigyelni és nagyjából betartani ezeket.

Fordítsunk külön figyelmet a gyerek megfelelő bekenésére, újrakenésésre, ők fokozottan veszélyeztetett helyzetben vannak!

Ha csak a munkahelyünk és az otthonunk között ingázunk dolgos hétköznapokon, akkor újrakenésként (hogy ne tegyük tönkre a sminkünket) szóba jöhetnek a fényvédős púderek, egyéb esetben nem, túl kevés védelmet adnak!

Fényvédők kombinálása

Ha egész nap a szabadban vagyunk, akkor érdemes fontolóra venni (legalább az arcunkon) a fényvédők kombinálását, ugyanis erősítik egymás hatását. Ezalatt azt értem, hogy először bekenjük magunkat egy kémiai fényvédővel, ezt követően pedig egy fizikaival. A fizikai fényvédő védi a kémiai fényvédőt, ami pedig a bőrünket védi közvetlenül. Ezzel a kombinációval szuper védelmet lehet elérni, én is ezt alkalmaztam a nyaralás alatt.
Fordítva azonban ez már nem igaz, mert akkor már gyengítik egymás hatását, az összetevők működési mechanizmusa miatt.

Egyéb tényleges fizikai fényvédők

Egyértelműen ilyenkor pl. egy sapka vagy egy kalap viselésére gondolunk, hogy megvédjük magunkat a napszúrástól. Esetleg még a napszemüveg is eszünkbe jut, mindkettő bevetése nagyon jó ötlet.  Ha azonban egyész nap a szabadban vagyunk, érdemes néhány dolgot megfontolni. A ruházatra gondolok leginkább. Érdemes-e egy teljesen elöl nyitott akár pántos felsőt/ruhát felvenni? Elsődlegesen  gondoljuk azt végig, hogy mennyire tudjuk majd újrakenni a fényvédőnket, lesz-e valaki, aki újrakeni a hátunkat, mert az arcot könnyedén megcsináljuk magunknak, de akadhatnak olyan területek, ami nehézkesebb... Konkrétan arra gondolok, hogy én, pl. ha tudom, hogy egész nap kirándulni fogok, akkor biztosan egy lenge hosszú/háromnegyedes pólót/inget veszek magamra, az is véd, ha nem túl áttetsző az anyag és kevesebb esélyem van arra, hogy megégek. Strandon is érdemes egy inget a fürdőruhánk fölé venni, ha éppen nem fürdünk.


Ha további kérdésetek van, akkor nyugodtan írjatok kommentet! :)


3 megjegyzés :

Szuper a cikk! Ági, szerinted mennyire megbízhatóak a kombinált fényvédők?

Köszi! :) A kombinált fényvédőkön azokat érted amiben van kémiai és fizikai fényvédő is? Ha igen, akkor a válasz igen, abszolút megbízhatóak :)

Tényleg remek cikk! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy te a gyakorlatban hogy oldod meg a fenyvédő újrakenését, mondjuk egy olyan hetköznap amikor sminkben indulsz el és rengeteget szaladgálsz a városban? Az én bőröm nem igényli a púdert, smink fölé nem tudom kenni, ezért itt mindig elakadok :)

Megjegyzés küldése