2016. január 31., vasárnap

FS Fytofontana Stem Cells | Avagy működnek-e az őssejtek a kozmetikumokban?


EGY KIS HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Elég sokan megkerestek az elmúlt időszakban termékteszteléssel. Ezek jó részét vissza is utasítottam, mégpedig azért, mert továbbra sem fér bele az elveimbe az, hogy válogatás nélkül minden felkerülhessen a blogomra. Ha olvastok egy ideje, akkor tudhatjátok, hogy sosem a marketing rizsát olvasom el (legtöbbször egyébként el sem olvasom), hanem legyen szó bőrápolásról vagy sminkekről, mindig az INCI-t (összetevőlistát) nézem meg legelőször és az alapján döntöm el, hogy egyáltalán kipróbálok-e valamit. Persze jó dolog a terméktesztelés és sokszor jól is jön, mert a világ minden pénze nem lenne elég ahhoz, hogy mindenről írhassak. Ettől függetlenül nem fogadok el olyan termékeket, amikről előre tudom, hogy biztos, hogy csak rosszat írnék, olyat meg pláne nem, amit én magam sem kennék az arcomra/testemre.
Amikor felkeresett a Fytofontana és megnéztem az INCI-ket, akkor szimpatikussá vált a termékekben az, hogy elég nagy mennyiségű és sokféle peptidet tesznek a termékeikbe. Természetesen észrevettem az INCI-k végén megjelenő illatanyagot, de úgy döntöttem, hogy kipróbálom őket, ez még az a kategória, ami nálam még beleférhet. (Ha az INCI legvégén szerepel az illatanyag, akkor azt sejteti, hogy minimális van az adott termékben.)

BESZÉLJÜNK AZ ŐSSEJTEKRŐL

Szerencsére remek forrásokat találtam a témában. Az egyik a magyar Ködpiszkáló blog cikke, amit egy magyar gyógyszerész írt és nagyon szépen levezeti érthető, hétköznapi nyelven, hogy mit várhatunk egy őssejttől. Illetve vannak külföldi források is (angolul tudók előnyben) Beauty Brains Cikke is elég lényegre törő ebben a témában. De itt van a Truth Aging írása is, ahol konkrétan arról a svájci alma őssejt kivonatról írnak, amit a Fytofontana is a termékeibe tesz. Érdemes még a Paula Begoun féle összetevő szótárába is benézni, ha további infókat szeretnénk gyűjteni az őssejtekről.

"...őssejtekkel elvileg bármilyen tönkrement szövet, szerv pótolható az emberi szervezetben. Így például a szívinfarktuson átesett szívizma, a cukorbeteg hasnyálmirigye és így tovább. A baj csak az, hogy mindez még sci-fi, nem pedig valóság, ugyanis az őssejteket még nem igazán tudják hasznosítani a gyógyászatban." (Ködpiszkáló blog)

Vagyis, ha az emberi őssejt alkalmas is lesz valamikor az emberek gyógyítására, a nővényi őssejtek miért lennének? Ember és növény nem igazán kompatibilis... Sőt, még ha úgy is lenne, hogy a növényi őssejt hasznos, vajon hogy viselkedne ez a bőrünkön? Ha a bőr alapvető funkciójából indulunk ki, vagyis, hogy egy elég hatékony barrier-t vagyis védő réteget alkot a környezet és az emberi test között, akkor máris rájöhetünk arra, hogy  mindenféle sejteket nem fog átengedni.

De menjünk még ennél is tovább... Az őssejtnek ahhoz, hogy hatékony lehessen élőnek! kell lennie. Vajon hogy maradhatna élő egy krémben, amit nem speciális körülmények között tárolunk?! 
Arról meg már nem is beszélve, hogy a kozmetikumokba nem is őssejteket tesznek, hanem kivonatokat. A kivonat pedig kémiailag NEM azonos a kivonat készítésére használt alapanyaggal, tehát egy kivonat egészen máshogy viselkedik, mint egy sejt...

Úgy tűnik, hogy nem mások ezek, mint növényi kivonatok, melyek akár hasznosak is lehetnek, de semmiképpen sem az őssejtek miatt.

A hab a tortán már csak az, hogy Paula Begoun szerint még szerencse, hogy az őssejtek a kozmetikumokban nem tudnak úgy működni, ahogy állítják, ugyanis ha tudnának, akkor a kutatások szerint még a rák előfordulásának kockázatát is fokozhatnák. 

Ennek fényében hagyom, hogy mindenki eldöntse magában, hogy mit gondol az őssejt kontra kozmetikum dologról. 

A TERMÉKEK

Stem Botu Emulsion SPF 25

Az egyik videóban használtam is ezt a terméket és szerintem nem árulok el újdonságot, ha azt mondom, hogy ez a kedvencem a három közül. Ez egy kémia fényvédőt tartalmazó emulzió vagy krém, ahogy tetszik, ami jócskán tartalmaz különféle peptideket. A peptidek hatásaiba most nem mennék külön bele, legyen elég annyi, hogy sejtkommunikáló összetevők, amik képesek a sejteket jó működésre ösztökélni, vagyis remek anti-aging összetevők. Ha olvassátok a blogomat tudjátok, hogy nem használok kémiai fényvédőt, mert nem bírja őket a bőröm. Ez a termék azonban nagyon meglepett, ugyanis nem okozott semmiféle irritációt a szemem körül sem, a kémiai fényvédő és az illatanyag ellenére. Az állaga nagyon könnyű és nagyon hamar beszívódik, így könnyedén fel tudjuk belőle kenni a kívánt mennyiséget ahhoz, hogy a megfelelő fényvédelmet kapjuk. Hátránya talán a mennyisége, ugyanis csak 30 ml, vagyis egy szérum mennyiségét kapjuk. Link az összetevőkhöz ITT. (ha elfogadták krémmánián)

Stem Hydro Cells Emulzió (szérum)

Lényegében ugyanazt el lehet mondani erről a termékről is, mint az előbbiről, telenyomták peptidekkel, ami nagyon szuper, de pl. hialuronsavból elég keveset találunk benne, pedig a termékleírás szerint ez az egyik kulcsösszetevő. Egyébként ezt egy kellemes hidratáló szérum, szintén nagyon könnyű állaggal, ami előnye is egyben, mert általában az anti-aging krémek/szérumok nehezek szoktak lenni. Ezt azonban minden bőrtípus tudja használni a könnyed állaga miatt. A szárazabb bőrűeknek viszont kelleni fog mellé egy gazdagabb hidratáló krém. A benne található peptidek (ami egyébként elég ritka, hogy már az INCI elején szerepelnek és ez mindenképpen pozitív) hosszú távú hatásáról nem tudok nyilatkozni értelem szerűen, de megelőzésre mindenképpen megfelelő lehet. INCI-hez link ITT.

Stem Eyecontur Cells

Ez az a termék, aminél érdemben nem tudok nyilatkozni, ugyanis használni nem tudtam, mert allergiás lettem rá. Az összetevőket elnézve a többihez képest semmi különös nincsen benne, így az illatanyagra gyanakszom, amit a szemem nem bír. El kell mondjam, hogy annak ellenére, amit az illatanyagok allergizáló hatásáról tudok, ha egy termék ezt leszámítva szuper, és problémát sem okoz, akkor elnéző szoktam lenni a parfümmel kapcsolatban. DE! Drága gyártók, egy szemkrémbe könyörgöm miért kell illatanyagot tenni?? A szem körüli bőr bár nem igényel speciális ápolást, sokkal érzékenyebb. Még ha az arcbőrünkön nem is okoz problémát az illatanyag, a szemkörnyékünkön nagy eséllyel fog. Legalább a szemkörnyékápolóból kihagyhatták volna, ha a többi termékbe tettek is parfümöt... Úgyhogy nem és nem, hiába vonzó sok nőnek a tavaszi virágillat egy krémben, egyszerűen nem jó az illatanyag, még kis mennyiségben sem egy szemkrémben! Az illat csupán placebo, az orrunknak és a lelkünknek jó, a bőrünknek nem, ha illatosak akarunk lenni, vegyünk inkább egy jó parfümöt. INCI-hez link ITT.

ÖSSZESSÉGÉBEN

A termékek állaga különösen tetszett. Annak ellenére, hogy anti-aging termékekről van szó nagyon könnyed állagúak, szerethetőek bármilyen bőrtípus számára. Szerencsére a termékek nem egyedül "az őssejtek jótékony hatásaira" támaszkodnak, hanem más hasznos összetevők is vannak bennük. Ha az őssejtek miatt vennénk meg őket, akkor azt mondom, hogy felesleges, ha azonban a peptidekhez vonzódunk, akkor megérhet egy próbát. Az illatot továbbra sem értem, magam részéről a szemkrémet semmiképpen sem tudom ajánlani emiatt.


Használtatok már a márkától valamit? Mi a véleményetek ezek után az őssejtekről a kozmetikumokban?

2 megjegyzés :

Én is most (utóbbi 2 hónapban) teszteltem több krémjüket és a szemráncra valót is. Szerencsére engem nem zavart benne semmi, így boldogan tudom használni, ráadásul nekem csodásan simítja a szemem alatti ráncokat, ezért 100% elégedett vagyok vele, de az össze többivel is, főként a hyaluron kréme vált be, de az nagyon :)

Szerencsére engem sem irritál pedig két hónapja használom a termékeket. Csodásak, szerintem. Viszont annak ellenére, hogy nem okoz gondot az illatanyag én sem értem minek bele?!

Megjegyzés küldése