2015. április 4., szombat

Fizikai /ásványi fényvédelem

Szándékosan olyan képet választottam, amin nem a tengerparton ülő, magát naptejjel kenegető hölgy van. A városban rohangálva ugyanolyan fontos védeni magunkat! Ezt ne felejtsétek el!

Itt a tavasz, így aktuálissá vált a fényvédelemről írni, mégpedig arról a védelemről, ami az érzékeny bőrömre is bevált és szeretem.

Mi az a fizikai fényvédő?

A tudomány jelenlegi állása szerint két fizikai fényvédő összetevőt különböztetünk meg: zinc oxide és titanium dioxide. Mindkét összetevő nagyon stabil, önmagában is megállja a helyét, nem szükséges más fényvédő összetevővel vegyíteni. Azonban gyakran használják őket más kémiai fényvédők stabilitásának megőrzésért, amelyek önmagukban nem biztosítanak elég védelmet. 
A fizikai fényvédők nem szívódnak fel a bőrben, hanem tulajdonképpen egy védőréteget képeznek a bőrön és innen verik vissza a napsugarakat. 

Mikor válassz tisztán fizikai védelmet?

Érzékeny bőrűeknek érdemes ezt a fajta megoldást megfontolni. A fizikaival szemben a kémiai fényvédők képesek beszívódni a bőrbe, (és ott elnyelni a napsugarakat) ezzel néhány arra érzékeny embernél problémát okozva. Ez nem azt jelenti, hogy a kémiai védelem rossz, sőt! Csak nem mindenkinek a bőre tolerálja... Ha érzékeny vagy ezekre az összetevőkre, hidd el észre fogod venni. Ha mar, csíp és könnyezik a szemed miután felkented a krémet, valószínűleg nem bírod őket. Így kérlek ne hanyagold a védelmet, ha ezeket tapasztalod, használj inkább fizikai fényvédőket!

Babáknál, kisgyerekeknél kizárólag fizikai védelem javasolt, mert az ő bőrük fokozottan érzékeny, így érdemes megelőzni az esetlegesen kialakuló  irritációt. Sajnos nincsen rá garancia, ha rá van írva egy termékre, hogy babáknak és gyerekeknek ajánlott, hogy fizikai védelmet fogunk kapni, így érdemes INCI-t nézni.

Mi okozza az ilyen védelem népszerűtlenségét?

A fentebb említett kétféle összetevő viszonylag nehéz és zsíros, így a száraz bőrűeken kívül másoknál nem szokott sikert aratni. Persze a gyártók folyamatosan kísérleteznek olyan kozmetikailag kellemes textúra kidolgozásán, amivel népszerűbbé tehetik a vásárlók körében a fizikai védelmet. Innen jött a nano molekulás összetevők alkalmazása, mert azokat sokkal kellemesebb viselni a bőrünkön. A másik gyakori eset, amikor magas %-ban alkohol denat-al teszik sokkal könnyedebbé a formulát, de ezeket ne válasszátok, mert az alkohol hosszútávú károsodást okoz a bőrnek.

Összegezve tehát, ha bemész egy drogériába/parfümériába vagy gyógyszertárba 95%-ban kémiai fényvédőket fogsz találni, és kb. a termékek 5%-a az ami tisztán fizikai védelmet tartalmaz.
Ahogy általában JÓ fényvédőt is nehéz találni, jó fizikai fényvédőt még inkább. 
Úgy gondolom, hogy a gyártóknak is elég nagy kihívás ilyen terméket csinálni, ezért úgy veszem észre, hogy sokuknál nem is találunk, pedig illő lenne. Pláne a gyógyszertárban árult szlogenjük szerint "kifejezetten érzékeny bőrre kifejlesztett" márkák termékskálájában.

Az én kedvenceimmel a következő cikkemben olvashattok.

Köszi, hogy olvastok,

gigi

4 megjegyzés :

Nagyon nehéz zsíros bőrre fényvédőt találni amitől nem lesz még zsírosabb a bőr és nem pattog ki tőle. Eddig ami leginkább bevált az a Paula's Choice Resist Super-Light Daily Wrinkle Defense SPF30. Igaz hogy kicsit szárít ha alá hidratálók meg átfénylik, de egyelőre még ennél jobban nem találtam.

Már várom, a következő írásodat... mert az utóbbi 8 hónapban iszonyat vízhiányos a bőröm, ezért nagyon próbálok figyelni, hogy védjem...imádom a nyarat, de nem hiszem, hogy most bírni fogom valami extra védelem nélkül.

Annus, nehéz, de nem lehetetlen azért szerencsére! Nekem sokszor az árakkal van problémám, mert fényvédőből sokat kell kenni, így hamar fogy! :)

Bettynova, Megírtam, nemrég tettem közzé! Nyáron szerintem probléma nélkül is nagyon oda kell figyelni a fényvédelemre, szerintem később meg fogja hálálni a bőrünk. Azt próbáltad már, hogy különböző termékeket rétegezel? Mondjuk hidratáló tonik, szérum, krém, esetleg éjszakai maszk? Ez jobban be szokott válni, mint egyetlen nehezebb krém. Te mit használsz most?

Megjegyzés küldése