2014. szeptember 17., szerda

5+1 szépségmítosz, amit eddig igaznak hittélMindannyian estünk már abba a hibába, hogy hallomásból ítéltünk meg egy kozmetikumot.
„A barátnőm azt mondta, hogy azt olvasta az interneten…” „a patikus néni nyilván ért hozzá, szerinte ez a termék…” „de hát a dobozára az volt írva, hogy…”

Régebben én is mások véleménye vagy a marketing alapján választottam mindent, amit az arcomra kentem. Nem értettem, hogy a cuccok fele miért a kukában landolt, a másik fele meg miért porosodik a polcon, mert egyáltalán nem használom. Nyilván olyan drága volt, hogy sajnáltam kidobni, de sosem használtam szívesen. Most megosztok veletek néhány tévhitet, amit egyszer és mindenkorra érdemes elfelejtenünk.
(Túl hosszúra sikerült, ezért kétfelé vettem. Ha szeretnétek, lesz második rész is. :) )

  1.       Az a kozmetikum, ami „hipoallergén” vagy „dermatológiailag tesztelt” jelzéssel van ellátva az jobb a bőrödnek, érzékeny bőrűek is bátran választhatják őket.


Az igazság az, hogy semmilyen szabályozás nincsen arra vonatkozóan, hogy melyik gyártó melyik termékére írhatja rá ezeket az információkat. Én már sokadszorra bizonyosodtam meg róla, hogy ezek nem jelentenek semmit sem. Sőt számtalanszor találkozom olyan termékekkel, amiknek a doboza nagy betűkkel hirdeti, hogy érzékeny bőrre fejlesztették ki, mégis tele van alkohollal (alcohol denat) vagy illatanyaggal, amiről szinte mindenki tudja, hogy potenciális irritáló összetevő, különösen érzékeny bőrűek számára. De sorolhatnám tovább ezeket az összetevőket, mert sajnos hosszú a lista…
Ezeket a címkéket kizárólag marketing céllal írják rá a kozmetikumok csomagolására, hogy a tudatlan vásárlót megtévesszék és inkább az ő termékük landoljon a kosárban.
És ami talán a legfontosabb az összes közül, hogy bárki, bármilyen összetevőre lehet allergiás. A legszebb INCI-jű (összetevő lista) termék is allergizálhat, ha pont arra a hatóanyagra vagyunk érzékenyek, amit az adott termék tartalmaz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindegy mit veszünk, úgyis bármitől lehet bajunk, érdemes minden esetben rápillantani az termék összetevőire és figyelni a bőrünk reakcióit.


   2 .       A bőr hozzászokik hatóanyagokhoz (pl. retinol, c-vitamin) illetve bizonyos termékekhez, ezért               egy idő után már nem lesz semmilyen hatása.


Jobb, ha már az elején leszögezzük, a bőr nem tud hozzászokni semmilyen összetevőhöz. Ugyanúgy, ahogy a szervezetünk az egészséges ételekhez, tápanyagokhoz sem. Ha minden egyes nap eszel zöldséget, gyümölcsöt, nem fog hozzászokni a szervezeted ehhez, és később nem fog hatástalanná válni. Például a bogyós gyümölcsök nagyon egészségesek. Akkor is ugyanolyan egészségesek lesznek szervezeted számára, ha minden nap eszel belőlük.
A félreértés valószínűleg abból ered, hogy amikor az irritáló összetevőktől hemzsegő termékeket cserélünk le nagyon szép INCI-s bőrápolókra, rövid időn belül drámai javulást fogsz tapasztalni. Ha hosszabb távon használod, addigra már nem lesz olyan látványos a hatása, amikor már stabilizálódott a bőröd állapota.  3.       Ha túl korán kezded el az anti-aging rutint, azzal rosszat teszel, mert X éves korodban már                nem lesz „erősebb”, hatásosabb hatóanyag, amivel kezelhetnéd a bőröd.


Az igazi anti-aging rutin a megelőzésről szól. Hogyan tudunk szuper összetevőket (pl. antioxidánsokat) bejuttatni a bőrbe, hogy az hosszabb ideig egészséges tudjon maradni. Emellett megvédeni a bőrt károsodásoktól, amit pl. a nap okoz. A tested egészsége nem ott kezdődik, hogy amikor megbetegszel, hirtelen elkezded enni a vitamindús gyümölcsöket, zöldségeket és pánikszerűen szeded a C-vitamint. Logikus megelőzni a megbetegedéseket. Ugyanez a helyzet a bőrápolással is. Nem létezik olyan kozmetikai összetevő, amit 50 évesen a bőrre kenve, amikor már megjelentek a ráncok segítene eltüntetni őket. Kizárólag a megelőzés az igazi anti-aging!

Személyes tapasztalat, amikor a lelkes, segíteni akaró patikus néni előadta nekem, hogy ezek a szérumok nem nekem valók, túl erősek, később nem lesz mit magamra kenni és ő nem hisz a megelőzésben. Kedves volt, aranyos volt, de hogy mondhat ilyet egy patikus? :(


  4.         A smink pattanásokat okoz, ezért jobb, ha egyáltalán nem sminkelsz.


Nem létezik a mai napig olyan kutatási eredmény, ami ezt igazolná. Azonban, a nők mégis sokszor azt tapasztalják, hogy sminkszerek vagy bőrápoló termékek használata után pattanás jelenik meg az arcukon. Ez lehet válasza a bőrnek egy irritáló összetevőre, vagy kifejezetten az adott ember bőrének érzékenysége bizonyos hatóanyagra. Ide tartozik a krémeken gyakran olvasható „nem komedogén” jelzés magyarázata is. Ahogy azt a hipoallergén résznél említettem, ugyanúgy nem jelent semmit, ha ezt írják rá valamire. Annál is inkább, mert nem lehet tudni, hogy kinek mire reagál a bőre pattanásokkal. Tehát sajnos mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, mi az amitől nem lesznek pattanásai. Van néhány tipp azonban, amit betartva talán kevésbé leszünk hajlamosak a „kiragyulásra”. J Igyekezzük kerülni a nehéz, sűrű formulájú krémeket, alapozókat. Valószínű egy pattanásokra hajlamos bőrön érezni is lehet, hogy nem jó érzés ilyen termékeket viselni. A másik, hogy kerüljük a szilárd termékeket, gyakran korrektoroknál találkozhatunk vele pl. a stick verzió. Amelyik összetevő szilárddá teszi ezeket, leggyakrabban a waxok, azok problémát jelenthetnek sokunknak.
   5.       A koreai termékek sokkal jobbak a bőrödnek, hiszen a koreai nők bőre gyönyörű, ezért ők                         aztán tudnak valamit!


Minden a BB krémekkel kezdődött. Majd folytatódott a csiga váladékot tartalmazó kencékkel, újabban a „sleeping” maszkok hódítanak, mint titkos fegyver, amitől tökéletes bőrünk lesz. A koreai modelleknek és celebenek szép a bőrük, akkor ezek a termékek biztosan fantasztikusak, nem? Ne felejtsük el, hogy ők nem átlag emberek sem náluk, sem másik kultúrákban. Továbbmenve, azt hisszük, hogy ebben az országban nem használnak mást, csak és kizárólag koreai termékeket. Ez az inforformáció azonban téves. Ugyanúgy megtalálhatóak náluk azok a márkák, mint nálunk vagy a tőlünk nyugatabbra lévő országokban. (pl. Clinique, Lancome)
Leszögezve, a koreai nők és férfiak ugyanúgy kétségbeesetten keresik a tökéletes terméket, mint mi magunk. Ugyanazok a bőrproblémák fordulnak elő náluk is, mint nálunk, ilyen pl. az akné vagy a ráncok. Egyetlen nációnak sincsen birtokában az a bizonyos titkos összetevő, vagy krém, ami mindenre megoldást nyújt. Még mindig szkeptikus vagy? Akkor gondolkozz el azon, hogy Koreában vajon miért viszik a nyugati márkák termékeit mint a cukrot? J


Még egy dolgot azért megjegyeznék. Az ázsiai kultúrákban hatalmas hagyománya van a rendszeres fényvédelemnek. És ez nem csak a fényvédő krémekben merül ki. Kalapot használnak, kesztyűt húznak. Jó lenne példát venni róluk.


+1 ráadás:     Ha a hűtőben tárolod a szérumod, krémed, akkor meghosszabbíthatod a                                          szavatossági idejét


Jól ismerem az érzést, amikor a régóta vágyott szérumomat megveszem és mint egy féltve őrzött kincset, óvnám mindenféle rossztól, nehogy idő előtt megromoljon. Különösen ha pl. C-vitamin tartalmú termékről van szó, aminek ált. rövidebb a szavatossága, hiszen ez az összetevő könnyebben sérül. Egyébként is minden más tovább marad frissen a hűtőben, miért ne lehetne ez így a bőrápoló termékekkel is? Pedig sajnos az ellenkezője igaz. Hosszú ideig hűtőben tárolt produktumok szavatossági ideje lerövidül, az összetevők sérülnek, hiszen a termék formulája nem arra lett kifejlesztve, hogy hosszú időn keresztül ilyen környezetben legyen. (Természetesen a meleggel ugyanez a helyzet, de az nyilván senkinek sem jutna eszébe, hogy szándékosan a tűző napra tegyen egy krémet.) Akkor mégis hogyan tárold a termékeidet? A válasz egyszerű: Szobahőmérsékleten. Hacsak más információ nincsen feltüntetve a csomagoláson. Annyit még megtehetsz, hogy fénytől, hőtől védve tárolod, ezzel rosszat biztosan nem teszel. A termékek stabilitási tesztfolyamaton esnek át, mielőtt forgalomba hozzák őket. Az összetevőket úgy alakítják ki, hogy az adott hatóanyagok ezen a hőmérsékleten működjenek a legmegfelelőbben. A szavatossági idő okkal van kialakítva bizonyos termékeknél, ne használjátok ennél tovább őket. 

Remélem tetszett Nektek a cikk, ha valami nem világos kérdezzetek, illetve bármilyen kommentet szívesen fogadok. :)


Forrás: beautypedia.com4 megjegyzés :

Szuper írás, örülök, hogy újra blogolsz! :)

Szuper írás! :)
Az utolsó pont számomra újdonság volt... Ezek szerint rosszul teszem, hogy a C vitaminis sérumom (Mad Hippie) a hűtőben tárolom? A csudába!

Tök jó cikk volt, köszi!! :) Mindet hallottam már más szájából, sőt volt olyan, amit régen és is úgy gondoltam, ahogy a "mítosz" tartja. Szívesen olvasnék még ilyeneket :)

Megjegyzés küldése