2012. június 5., kedd

A kémiai hámlasztás - AHA & BHA


Néhányan tudom, hogy tűkön ültök, hogy végre olvashassátok ezt a bejegyzést. :) Hosszas tesztelgetés után végre megszületett.

Először röviden összefoglalom a hámlasztás lényegét, de ez a bejegyzés nem fog a részleteibe belemenni, hanem inkább a tapasztalatokról és az alkalmazásról fog szólni. Ha az előbbiekről részletesebb leírást szeretnétek, akkor még mindig javaslom a Krémmániát, ahol nagyon korrekt cikkeket olvashattok a témában.
Hogy jutott eszembe, hogy kémiai hámlasztóhoz nyúljak? Úgy, hogy télen nagyon fakónak tűnt az arcom, a pórusaim kitágultak voltak és jó sok mitesszerem volt, pattanásokkal megspékelve. A fizikai bőrradírokért sosem voltam oda, pillanatnyi simaságot kölcsönzött az arcomnak, ha többször használtam, akkor meg úgy éreztem, hogy irritált lett a bőröm, ha a Sigma puha keféjét használtam ugyanez lett a helyzet. Ekkor bukkantam rá a Krémmánián a kémiai hámlasztásra és a Paula's Choice márkára. Ugyanis érzékeny bőrre sokkal inkább ajánlják a kémiai hámlasztókat, mint a fizikaiakat.
Ha valaki esetleg nem tudná mi a kettő között a különbség: nagyon egyszerű, a fizikai bőrradírok szemcséket tartalmaznak, amik eltávolítják az elhalt hámsejteket, míg a kémiaiak bizonyos hatóanyagokkal, (savakkal) érik el ugyanezt, ami sokkal kíméletesebb.

A kémiai hámlasztásnak alapvetően két fajtája van: AHA - Alpha Hydroxy Acid (glikolsav) és a BHA - Beta Hydroxy Acid (szalicilsav). Amit már az elején fontosnak tartok megemlíteni, hogy sok termék összetevőiben találkozhatunk ezekkel a savakkal, azonban nem mindegy milyen százalékban tartalmazzák ezeket a savakat, illetve ami ennél is fontosabb, hogy a hatékony hámlasztás érdekében megfelelő PH értékkel kell rendelkeznie az adott terméknek (3-4 között), amit a gyártók nagyon szívesen lehagynak a leírásból és a csomagolásból. Ha ezt nem tüntetik fel, nem lehetünk biztosak abban, hogy a megvásárolt termék tényleg hatékony-e hámlasztás szempontjából.
Az AHA sav egy felületi hámlasztó, inkább szárazabb bőrre javasolják, segít a ráncok leküzdésében és megelőzésében illetve a pattanások vagy napozás után visszamaradt hegek/foltok eltüntetésében lehet hatékony.
A BHA sav egy mély hámlasztó, ami behatol a pórusokba, és tisztítja azokat. Csökkenti a mitesszereket, a kipirosodást. A hivatalos leírás szerint zsírosabb bőrre ajánlják.
Akkor sincsen probléma, ha mondjuk pattanásos a bőrünk, és még utána maradt hegeink is vannak, ugyanis a kétféle hámlasztást lehet kombinálni. Ezt teszem jelenleg én is, szép eredménnyel.
Az első és legfontosabb dolog a körültekintő bánásmód. Mindenkinek saját magának kell kikísérleteznie, hogy mi az amit a bőre elvisel. A két véglet létezik, az egyik amikor nem érzel semmi változást, akkor túl keveset használod, ha pedig irritált lesz a bőröd és kipirosodik, húzódik, éget, akkor bizony túlzásba vitted.
A másik borzasztóan fontos dolog a fényvédelem. Ugyanis ha savas hámlasztót használsz, akkor a bőröd fokozottan érzékennyé válik a napsütésre, ezért nagyon fontos a magas faktorszámú fényvédő használata az év minden napján. (ez egyébként is fontos, úgyhogy nálam nem jelentett különösebb pluszt a rutinomban)Sokféle erősségű és állagú termék között válogathatunk. AHA savból létezik 5-8-10 %-os krém, BHA-ból 1-2%-os verziókból válogathatunk. Állagból alapvetően háromfélét választhatunk - gél, lotion, folyadék - ami tényleg egyéni preferencia kérdése, én például a folyadékot annyira nem szerettem, nekem a gél és a krém használata a kényelmes.
Hány százalékost válasszunk? Fogós kérdés, a legjobb ezt is kitapasztalni. Én 2%-os BHA-t használok és 8%-os AHA-t minden nap. A 10%-os AHA-t nyilván csak heti 1-2-szer lehet használni, de nekem az macerás volt, sosem tudtam megjegyezni, hogy mikor használtam utoljára, így sokszor el is maradt. Számomra egyszerűbb volt napi rutint kialakítani, mert ha azt egyszer megszokom, akkor biztosan nem fogom elfelejteni. A hatékonyság szempontjából érdemes szem előtt tartani, hogy a lehető legtöbbször és legmagasabb százalékkal hámlasszunk, így érhetjük el a leglátványosabb változást, viszont nagyon oda kell figyelni arra is, hogy ne hámlasszunk túl, mert sok nem kívánt mellékhatása lehet. 
Lotion és gél: a lotion jóval sűrűbb, gazdagabb, míg a gél könnyebb és folyósabb
Én estére választottam a 2%-os BHA lotiont, ami egy gazdagabb krém, így nem mindig használok már utána krémet, mert a szalicilsavon kívül más egyéb jó dolgok is vannak a krémben. Reggel a 8%-os AHA gélt használom, ami egy könnyebb textúra, nem nehezíti el a bőröm a melegebb  napokon sem. 
Fontos megemlíteni még, hogy a hámlasztók után érdemes fél órát várni, és csak ezután használni más egyéb szérumot, krémet, ugyanis ezek csak megfelelő PH-n működnek, ha mást rákenünk egyből, akkor olyan, mintha semmit nem csináltunk volna. Én reggel is meg tudom oldani a fél óra szünetet úgy, hogy amint kinyitom a szememet :) arcmosás-hámlasztás, aztán reggeli és öltözés, ezalatt biztos eltelik fél óra. 
Nekem tökéletesen bevált ez a rutin és nem érzem, hogy túl sok lenne a bőrömnek, ráadásul nagyon hálás érte, pihe puha, teljesen más a kinézete, mint fél évvel ezelőtt. Nyilván vannak még hegeim, mitesszereim és pattanásaim is, de már jóval kevesebb, mint azelőtt. Az az igazság, hogy én nagyon élvezem is a használatukat, mert érzem és látom fokozatosan napról-napra a hatásukat és ez nagyon jó érzés.
Ha valaki rosszul érzi magát attól, hogy "savat" ken a bőrére, ne tegye! Ez nem a bőrgyógyász/kozmetikus által  használt erős hámlasztó, nyugodt szívvel használhatjuk otthon is mindenféle kockázat nélkül, csak néhány szabályt kell betartani.
Az általam választott termékek 100 ml-t tartalmaznak, ami nagyon kiadós, én kb. fél éve használom a BHA-t, és  félig van. Nekem a BHA-ból elég egy pumpányi mennyiség, ami nagyon kevés, az AHA gélből pedig nem kell annyi sem, hogy az arcomra és a nyakamra is elég legyen.

Hirtelen ennyi jutott eszembe, ha kihagytam valamit vagy valami nem világos esetleg, akkor nyugodtan kérdezzetek! :)

10 megjegyzés :

Nagyon remek post lett! És hasznos is :)

Már nagyon vártam, örülök, hogy írtál róla. Én is ki szeretném próbálni. Már csak annyi kérdésem lenne, hogy mennyibe kerülnek és honnan tudom megrendelni? :)

Én is imádom az a P.C. hámlasztóit, pattanásos bőrre első lépésként csak ezeket szabad megpróbálni :)
Nekem is sokat javult az állapota mióta használom, nagyon jó volt a bejegyzésed :)

Eni, http://www.paulaschoice-eu.com/, és 23,25 Euro mindegyik! :)

Örülök, hogy írtál róla! Te már féléve hazsnálod én csak április óta, mégiscsak tapasztaltabb vagy :) A 2%-os BHA-t használom csak, hamarosan készítek képeket h összehasonlítsam az előtte és utána képeket, kíváncsi vagyok már nagyon :D

Én a Suiskin hámlasztóját használom, de most már nem merem az erős napfény miatt, majd ősztől folytatom. Nagyon tetszik a blogod! :-) Ha gondolod nézz be hozzám is!

Kedves Gigi! Mostanában elbizonytalanodtam a hámlasztással kapcsolatban: régebben mindenhol azt olvastam, hogy ki kell várni a 20-30 pernyi hatóidőt, mostanában viszont többször is láttam, hogy van, aki szinte azonnal folytatja az esti rutinját, és így is érdemi hatásról számol be. Nyilván kényelmesebb így, és én is szívesen megspórolnám ezt az időt. Tudnál segíteni, mi a legújabb ajánlás?

Huha, jó régi cikkhez kommenteltél! Van ennél újabb is már: http://ecsetelo.blogspot.de/2015/09/a-kemiai-hamlasztas.html
Nem kell várni miután felkented, nem befolyásolja a hatását.

Igen, olvastam az újabbat is, de abban nem írtál a "hatóidőről", ezért itt éreztem relevánsnak a kérdést. :)
Köszönöm a választ! Valamit lehet tudni az okokról? Eddig az eltérő pH-kon alapuló indoklás nekem logikusnak tűnt.

Megjegyzés küldése