2012. február 17., péntek

Vendégposzt - Illatanyagok

Mostanában sokkal jobban odafigyelek az összetevőkre, mint eddig. Igen, macerás, de valahogy mégis nyugodtabb vagyok, ha tudom, hogy tettem valamit annak érdekében, hogy kevésbé irritáló vagy kárt okozó termékeket kenek az arcomra. Hosszú ideje a gondolataim között volt már, hogy írjak Nektek az illatanyagokról, hiszen az arcápolási termékek többségében megtalálhatóak, mégsem fordítunk rá nagy hangsúlyt szerintem, hogy elkerüljük őket, hiszen nem is gondolnánk, hogy problémát okozhat a bőrünknek egy-egy finom illat. 
Úgy gondoltam, hogy nem is lehetne érdemesebb mást felkérni egy hiteles cikk írására, mint Apolkát, a Krémmánia egyik szerkesztőjét. Fogadjátok szeretettel Apolka írását:

Illatanyagok a kozmetikumokban - jó vagy sem?
A kozmetikumokban sok minden féle dolog van, többek között illatanyagok is. Bár a legtöbb összetevőnek van valamilyen szaga, némelyiknek akár még kellemes is, hivatalosan illatanyagnak azokat az összetevőket hívják, amik semmi mást célt nem szolgálnak a kozmetikumban, minhogy jó illatot adnak neki.  Az összetevő listának mindig a vége felé találjuk őket, egy részük pontos neve meg van adva, míg egy részük az általános “parfum” vagy “fragrance” néven rejtőzik. 

Mi a hátránya az illatanyagoknak?
Röviden összefoglalva a dolgot az illatanyagokkal a fő probléma az, hogy a leggyakoribb allergének a kozmetikumokban. Azért létezik a “parfum” általános INCI megnevezés, mert egy kozmetikum illat komponensét akár 75-100 féle vegyületből is előállíthatják, így felsorolni mindet túlságosan hosszas lenne. A törvény előírásai szerint pontos néven csak a leggyakoribb allergéneket kell megnevezni (pl. eugenol, linalool, limonene, citronellol és még itt lehet nézegetni a többit). Ezek egy része egyébként természetes illatanyag (vagy előállítható természetesen is), mint például a linalool a levendulából származik, de ettől sajnos még ugyan úgy allergén, mint a mesterséges társai.  

Mi az előnye az illatanyagoknak?
Az illatanyagok előnye értelem szerűen az, hogy fincsi illatossá teszik a kozmetikumainkat, aminek ugye ki nem örül. Olvastam már egy kozmetikai vegyész blogján azt is, hogy ugyan azt az alap formulát ha a nők egy csoportjának illatosítva, míg a másik csoportnak illat nélkül adjuk, akkor az illatos csoportban magát a formulát is rendszeresen hatékonyabbnak értékelik a nők. Vagyis ha kellemes a krém, akkor hatásosabbnak is érezzük. Érthető ezek után, hogy miért olyan a piacon kapható illatosított és illatmentes krémek aránya amilyen. :) 

Akkor most illatanyag vagy sem?
Vannak olyan nézetek, ami szerint akár allergiások vagyunk az illatanyagokra akár nem, jobb ha kerüljük őket. Paula Begoun szerint még ha nem is látszik, az illatanyag némi irritáció okoz a bőrben, ami a kollagén rostokat rombolja és hátráltatja a bőrt a természetes megújulási folyamatában. Ezzel szemben a The Beauty Brains kozmetikai vegyészei szerint ez túlzás, és míg valóban az illatanyag a leggyakoribb allergén, nincs bizonyíték arra, hogy ha az ember lánya nem allergiás rá, akkor is rosszat tenne. Én személy szerint, bár nem vagyok allergiás az illatokra, hogy ez így is maradjon, és biztos, ami biztos, ami az irritációt illeti, az arcomra szinte csak illatmentes termékeket használok. 

Ti mit gondoltok az illatanyagokról?

10 megjegyzés :

.hm..ez erdekes, akkor eddig tevhitben voltam. Pl. a nappali krememre (REN ) az van rairva az osszetevoknel hogy 100% natural fragrance, azt hittem igy minden ok, ezek szerint sajnos nem, igy is lehet allergen.

Jópár krémet próbáltam az utóbbi időben keresve a megfelelelőt, és, ha nem is az összes illatosított, de a nagy többségük problémát okozott. Volt köztük dr. Hauschka és M. Gebhardt is. Nem szeretnék mindent az illatanyokra fogni, de szerintem érzékeny bőrrel jobb kerülni, akár natúr, akár mesterséges. Egyébként ennek az illatos kence-jobb hatásfok elképzelésnek nem tudok igazat adni, mert pl. a sebamed omega 12% arckrémje annyira rosszul eltalált illatot kapott, hogy szabályosan írtóztam tőle és a fejem is megfájdult, 2 nap után félre is tettem.

Én próbálom kerülni. De nem könnyű olyan terméket találni ami nem túl drága és nincs benne illatanyag sajnos.

Én arra lennék kíváncsi, van-e különbség ebből a szempontból a természetes és mesterséges illatanyagok között. Ha allergiás az ember, akkor persze mindegy... Konkrétan az érdekelne, hogy ugyanolyan ártalmasak lehetnek a bőr számára, mondjuk a természetes illóolajok, mint a mesterséges vegyületek?

A szkeptikus fórumon nem pont az illatanyagok kapcsán, hanem úgy általánosságban már boncolgatták párszor a hozzáértők, hogy származástól függően a vegyület nem lehet jobb sem rosszabb, megkülönböztetni őket "molekuláris rasszizmus" :D Hogy a gyártási eljárás során szennyeződhet valami melléktermékkel az elég gyakran kifogás a kémiai eredetű összetevőknél, de olvastam már a növényi glicerinről is, hogy nagyon nehéz tökéletesen tisztát előállítani.

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Igen, én is úgy tudom, hogy mindegy, hogy természetes vagy mesterséges illatanyagról van szó, ugyanolyan allergén lehet...

Annus, igazad van, sajnos nehéz minden szempontra odafigyelni...

Annus, legfeljebb a babakészítmények, amik kifejezetten olcsók. Nem túl ismert márka szerintem, de lehet, hogy érdemes mazsolázni náluk, az AA cosmetic. Kifejezetten érzékeny, allergiára hajlamos bőrre ajánlott termékeik vannak. Több illatmentes kencéjük van, vagy csak enyhén illatosított, amit én megvettem szemkrém annak konkrétan el is szállt 1-2 hét után az illata :D Kb. 2 ezernél kezdődnek az árak, ez még viszonylag olcsó azok közt, amiket találtam.

Megjegyzés küldése