2011. augusztus 26., péntek

Bach virágterápia

Nagyon rég nem volt már életmóddal kapcsolatos bejegyzés, sokat gondolkoztam, hogy írjak-e erről, de úgy gondoltam ez mindenki számára érdekes lehet. Már sokszor megírtam Nektek a véleményemet arról, hogy  szerintem a szépség nem csak a külsőnkből fakad, (közhelyes, de igaz!) hanem erre az érzelmi életünk is nagyon nagy hatással van...  Úgyhogy fogadjátok nagyon sok szeretettel! :)
A Bach virágterápia egy nagyon szelíd gyógymód, amit a '30-as években fedezett fel dr. Edward Bach. Ez egy olyan módszer, amelyben vadon élő virágok és növények esszenciáit használják fel a terápia részeként. Összesen 38 esszenciát állított össze Bach, amelyeket különböző virágokból nyernek és mind-mind más-más problémára kívánnak megoldást nyújtani. Bármelyik esszenciát keverhetjük egymással a problémáktól függően.
 Gyógyíthatunk velük mind testi mind lelki bajokat. (Véleményem szerint az összes testi betegségünket lelki panaszok okozzák, ezt már egyre inkább kezdi elfogadni az orvostudomány is) A legnagyobb előnye szerintem az, hogy bármilyen másik terápiával, kórházi kezeléssel együtt is alkalmazható, garantáltan mellékhatás mentes és semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaz, kivéve az alkohol, amivel tartósítják az esszenciákat. Bárki használhatja életkortól függetlenül, tehát gyerekeknél is bátran alkalmazható. Túladagolás nem lehetséges, ezért biztonságos mindenki számára. 
Hatását tekintve rokonságban áll a homeopátiával, viszont ezek a cseppek nem a testi panaszok gyógyítására irányulnak, sokkal inkább az emberi lélek aktuális állapotát veszik figyelembe. A másik hatalmas különbség az, hogy míg a homeopátiás szerek száma napjainkban eléri a 3-4000-ret, addig a Bach virágterápiának 38+1 esszenciája van. (a +1 az ún. elsősegély csepp) Ezért ez a módszer sokkal inkább átlátható a kevés hatóanyag miatt.
Alkalmazási területei:
Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése, valamint alkati sajátosságok felismerése és korrigálása a személyiségfejlesztés eszközeként. Lelki stressz helyzetek és életkrízisek akut kezelése, a lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása (megelőzés).
A nőgyógyászati panaszok nagy részénél is alkalmazható, a pszichés kapcsolat miatt. A gyerekgyógyászat területén is kiválóan alkalmazzák, ugyanis a gyerekkori panaszok jelentős része pszichés okokra vezethető vissza. A gyerekek panaszai ráadásul könnyebben felismerhetőek, mivel érzelmeik jóval egyszerűbbek, mint a felnőtteké. Súlyos betegségek utáni rehabilitációban is kiválóan alkalmazható, ilyenkor fontos, hogy a beteg önbizalma és hite a helyére kerüljön, ebben segítenek a "virágcseppek". Az állatoknál is bebizonyították hatásosságát, mivel ők is sajátos érzelmi mintákkal rendelkeznek. Balesetek illetve különböző sokkhatások után visszaállíthatjuk egyensúlyunkat. Folytathatnám a sort, az alkalmazási területek száma rengeteg.
Hatalmas tévhit azonban, hogy ezek a cseppek igazából hatástalanok és csak a placebo hatás miatt működnek. Ha ez így lenne, akkor nem alkalmaznák olyan betegeknél sikerrel, akik nincsenek teljesen öntudatuknál, pl. gyerekek, eszméletlen felnőttek, állatok stb. Ezeknél egyértelműen kizárhatjuk, hogy a gyógyulásba vetett hit segítene.
Dr. Edward Bach úgy alkotta meg ezt a rendszert, hogy minél egyszerűbb és áttekinthetőbb, elérhető legyen mindenki számára. Az általa elkészített receptek nem titkosak, bárki számára hozzáférhetőek, ezért van az, hogy a piacon rengetegféle gyártóval találkozhatunk, de aki érez magában elég alkotókedvet, saját magának is előállíthatja a receptek alapján az esszenciákat. (Én azért ezzel nem próbálkoznék :) )
Tévhit az is, hogy muszáj szakképzett terapeutához fordulnunk, ugyanis ma már megvannak az eszközök ahhoz, hogy saját magunk is kitanuljuk a módszert és biztonsággal alkalmazzuk magunkon vagy akár a családunk tagjain. Én azonban azt mondom, hogy mégis érdemes felkeresni egy szakembert, ha emellett a terápia mellett maradunk. 
Leírom magának a terápiának a menetét. Egy óra "gyógyító" beszélgetés során a "virágterapeuta" felméri az adott helyzetet, azokat a dolgokat, amiben segítségre van szükségünk, majd ezután egy kártyapakliból, amelynek lapjai különböző növényeket ábrázolnak, választanunk kell öt lapot. Három olyat, amelyik a legjobban tetszik és kettő olyat, amelyik egyáltalán nem szimpatikus számunkra. A kártyalapok alapján állítja össze a terapeuta a számunkra megfelelő esszencia keveréket, amelyet meghatároz milyen mennyiségben és milyen gyakorisággal szedjünk. Havonta érdemes újra elmenni és a beszélgetés után újra egy ilyen keveréket kérni, amit az első alkalom után már úgy állapítanak meg, hogy nem választani, hanem húzni kell a pakliból, mivel semmi sem véletlen, ezért olyan lapot fogunk választani, amelyik növényre szükségünk van a keverékhez. A cseppek mellé megerősítéseket kapunk, ami az adott növényekhez tartozik, ezeket kell napjában többször ismételgetni saját magunknak, ez növeli a cseppek hatékonyságát.
Személy szerint én bátran ajánlom ezt a terápiás módszert bárkinek, mert tényleg használ és semmilyen mellékhatással nem jár. 
Ha valakit mélyebben is érdekel ez a téma, keresse fel a http://www.viragterapia.hu/ weboldalat, amelyből én is ötletet merítettem a cikkem megírásához. 

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése